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Dear Mr. Willette:

This responds to your e-mail dated March 14,2013 in which you requested a determination
as to whether information contained in the maintenance manuals for aircraft issued special
airworthiness certificates in the light-sport category (S-LSA) is mandatory. You specifically
question whether component replacement and engine overhaul times specified by
manufacturers as being mandatory must be complied with.

The rules applicable to the performance of maintenance, preventive maintenance, rebuilding,
and alteration ofS-LSA are contained in part 43 of Title 14, Code of Federal Regulations
(14 CFR). Section 43.13 sets forth the performance rules applicable to persons performing
work on these aircraft. Paragraph (a) of that section specifically states that:

Each person performing maintenance, alteration, or preventive maintenance on
an aircraft, engine, propeller, or appliance shall use the methods, techniques,
and practices prescribed in the current manufacturer's maintenance manual or
Instructions for Continued Airworthiness prepared by its manufacturer, or
other methods, techniques, and practices acceptable to the Administrator,
except as noted in § 43.16. I

Part 43 does not mandate that a person specifically perform maintenance, alteration,
or preventive maintenance solely in accordance with those instructions specified in a
manufacturer's maintenance manual. It also permits a person to perform such work in
accordance with other methods, techniques, and practices acceptable to the
Administrator.

I Section 43.16 refers to Airworthiness Limitations. A person performing an inspection or other maintenance
specified in the Airworthiness Limitations section ofa manufacturer's maintenance manual must perform that
work in accordance with that section or as otherwise specifically approved by the Administrator. Maintenance
manuals for S-LSA do not have an Airworthiness Limitations section to which the provisions of this section
would apply.
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The FAA recognizes that some manufacturers have placed what they deem "mandatory"
replacement or overhaul times in their maintenance manuals for S-LSA and that these
provisions may be consistent with consensus standards accepted by the FAA. While
following the intervals set forth in the maintenance manuals is an acceptable means of
maintaining the aircraft under § 43.13(a), a maintenance provider may use another method
that is acceptable to the FAA. The intervals specified in maintenance manuals for S-LSA,
therefore, are not per se mandatory. Consequently, a maintenance provider may develop an
alternative that is acceptable to the FAA and maintain an S-LSA in accordance with those
prOVISIOns.

This interpretation was prepared by Paul Greer, an attorney in the Regulations Division of
the Office of the Chief Counsel, and was coordinated with the Aircraft Maintenance Division
(AFS-300) of the Flight Standards Service. If you have additional questions regarding this
matter, please contact us at your convenience at (202) 267-3073.

ar . u~----~
Acting Assistant Chie un el for International
Law, Legislation, and Regu ions
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